Dixit

2 weken geleden gingen de huisbeer en ik spelletjes spelen bij vrienden. We speelden verschillende spellen die ik nog niet eerder gespeeld had, maar er is er eentje dat zo’n indruk naliet dat het nu ook op mijn spelletjes-wishlist staat en mijn spelletjes top 5 nog maar eens door mekaar geschud werd.

Hoe zit het spel in mekaar

Aan het begin van een spelronde kiest de speler die op dat moment aan de beurt is uit zijn hand met 6 kaarten (met prachtig artwork) een kaart uit die hij dan met een cryptische zin of een cryptich woord omschrijft. Let op, je kiest best geen te obscure omschrijving uit als je punten wil scoren.

Van zodra dit gebeurd is, kiezen alle andere spelers vanuit hun hand een kaart die volgens hen ook onder die omschrijving valt. Eens gekozen, geven ze die kaart door aan de speler die aan de beurt is, die de kaarten schudt en dan op tafel legt naast de daarvoor voorziene genummerde plaatsjes op het scorenbordje.

Alle spelers die niet aan de beurt waren gaan nu, ieder voor zich en in het geheim,  raden welke kaart die van de speler is die aan de beurt is. Eventueel kan ervoor gekozen worden dat de speler aan de beurt een andere kaart, die volgens hem veel punten potientieel heeft, te blokkeren (ook in het geheim).

Eens iedereen gekozen heeft, begint de puntentelling.
Als iedereen of niemand de juiste kaart koos, krijgt de speler aan de beurt geen punten en de kiezende spelers krijgen 2 punten.
Kiezen enkele spelers voor de juiste kaart, krijgen de speler aan de beurt en de kiezende speler elk 3 punten.
Spelers die niet aan de beurt waren maar voor wiens kaart wel gekozen werd, krijgen 1 punt per kiezer, tenzij hun kaart geblokt werd, dan krijgen ze geen punten.

Zodra er een speler aan 30 punten zit, is het spel afgelopen.

Wat is er dan zo leuk aan het spel

De mogelijkheid tot storytelling, het supermooie artwork, het raden naar de hersenkronkels van de speler die aan de beurt is, de verschillende redeneringen die verschillende mensen ertoe leiden een kaart al of niet te kiezen, het feit dat je met de juiste kaartkeuze ook nog punten kan scoren als je ook zelf niet aan de beurt bent.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s