Over ZEB en doekjes winden

Een uitroep van verontwaardiging en het geluid van scheurend papier, daarmee verwelkomde de 2de huisgenoot de promotiebrief van ZEB die hier woensdag in de bus viel.

image

Met hun campagne “zebwindtergeendoekjesom” willen ze het taboe rond de solden en de sperperiode aankaarten, door meteen een ander taboe aan te kaarten: dat van de plastische chirurgie en dit door een wedstrijd waarin ze ter waarde van 5000 EUR aan plastische chirurgie weggeven.
In een (reclame)wereld die steeds meer probeert te evolueren naar bodypositivity kan dat tellen als foute boodschap. Want als een kledingketen al gaat promoten dat aan je lichaam sleutelen om er beter uit te zien een goed plan is…
Als er dan toch een taboe aangekaart moest worden, waarom dan geen bodymodification? En waardebon voor een tatoo? Mijns inziens straalt dat een veel positievere boodschap uit…

Er kwamen ontzettend veel,voornamelijk ontgoochelde reacties, maar degene die me het meeste raakte was deze van de oprichtster van benetiet.be, een vzw die vrouwen helpt bij het bij elkaar sprokkelen van de nodige fondsen voor een borstreconstructie met eigen weefsel, want die wordt vooralsnog als “esthetisch” beschouwd en dus niet terugbetaald.
Dat ze bij ZEB duidelijk ook onder de indruk was van haar reactie blijkt uit hun beslissing om de vzw te steunen met een schenking van 5000 EUR.
Absoluut een zeer mooi gebaar, maar in mijn ogen maken ze hiermee hun foute taboe-keuze absoluut niet goed.

Hier thuis werd meteen na het ontvangen van die brief beslist dat ze ons daar niet meer zouden terugzien en die beslissing is niet veranderd door dat mooie gebaar, ook al is het een van de weinige winkels waar huisgenoot2 makkelijk en zonder teveel gedoe een jeans in zijn maat vindt.
Vermits we voor langpootmuggige huisgenoot1 sowieso toch naar Breda moeten gaan shoppen voor jeans, zal hij de volgende keer wel meegaan. ikzelf doe gemiddeld 10j met een jeans, dus ik zit nog wel even goed.

EDIT: Op vrijdag 12/06 werden zowel de keten als de zaakvoerder door het gerecht gedagvaard omwille van het overtreden van een wet die reclame voor plastische chirurgie verbiedt. Als gevolg hiervan pastte ZEB zijn wedstrijd aan: de hoofdprijs werd omgezet naar 5000 EUR aan kledij en bovendien geven ze nog 3 waardebonnen van 1000 EUR weg.
Of dit invloed heeft op hun dagvaarding is op dit moment nog niet duidelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s